Dieetadvies en/of psychosociale therapie


Wat doet een diëtist


Een diëtist is gespecialiseerd op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid. Een diëtist kijkt naar eet- en drinkgewoontes. Factoren als leeftijd, geslacht, lengte, lichaamssamenstelling, beweegpatronen, medicatiegebruik, klachten en ziektes worden door de diëtist meegenomen voor een goed en persoonlijk voedingsadvies. Op basis daarvan bespreekt de diëtist samen met u welke veranderingen in het voedingspatroon haalbaar of nodig zijn en welke doelen haalbaar zijn.


Wanneer naar een diëtist?

Er zijn verschillende redenen om een diëtist te raadplegen. Dat kan als je zelf iets wilt veranderen aan jouw eetgewoontes, of wilt werken aan uw gezondheid of gewicht. Het kan ook zijn dat je twijfelt of je met jouw voedingspatroon de benodigde voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Ook kan het zijn dat je op advies van een huisarts of een andere specialist bent doorverwezen naar een diëtist, omdat dieetadvies gewenst is om gezondheidsredenen. Je kunt bij een diëtist onder andere terecht voor voedingsadviezen bij:

  • Gezonde voeding
  • Versterken immuunsysteem
  • Overgewicht of ondergewicht
  • Drink- en sondevoeding
  • Voedselallergie of intoleranties
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Obstipatie of diarree
  • Maag- en darmklachten
  • Hoge bloeddruk en/of te hoog cholesterol
  • COPD
  • Oncologische ziekten
  • Decubitus (doorligplekken) of wonden
  • Vegetarische of veganistische voeding
  • Etc.


Kwalificatie diëtist

In Nederland is het beroep diëtist geregeld via artikel 34 van de Wet op de Individuele Beroepen in de Gezondheidszorg (BIG). De titel ‘diëtist’ is wettelijk beschermd. Zorgprofressionals met een diploma diëtist kunnen zich registeren in het kwaliteitsregister voor Paramedici. Je kunt het kwaliteitsregister raadplegen om te zien of uw diëtist geregistreerd is


Werkwijze diëtist

Behandelingen vinden plaats conform de uitgangspunten van de evidence practice. Dat betekent dat de diëtist beslissingen baseert op het best beschikbare bewijs in combinatie met persoonlijke kennis en ervaring als behandelaar, afgestemd op de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Heel kort gezegd: een diëtist baseert de beslissingen op wetenschappelijk bewijs, klinische expertise en de wensen en ervaringen van de patiënt. Een diëtist werkt nauw samen met (huis)artsen en andere (para)medische disciplines.


Wat kan je van mij verwachten als diëtist?


Als diëtist ben ik de deskundige om je te helpen op het gebied van voeding, gezondheid en (eet)gedrag. Tijdens de intake zal ik samen met je in kaart brengen welke hulpvraag je hebt en welk doel je wilt bereiken. Mijn begeleiding bij dieetadvies in verband met ziekte is afgestemd op de persoon. Bij dieetadvies zal het accent liggen op het veranderen van de voeding en gedragsveranderingen met betrekking tot eetgedrag. Met het aanmelden voor een dieetconsult, wordt alleen het dieetadvies opgestart.


Pas wanneer je zelf aangeeft dat je ook graag mee wilt nemen wat onderliggende redenen kunnen zijn voor bepaald eetgedrag of wanneer in gesprek naar voren komt dat je de wens hebt om verder te onderzoeken wat je belemmerd, wordt psychosociale therapie opgestart. Uiteraard; altijd in overleg met jou


Wat doet een psychosociaal therapeut


Een psychosociaal therapeut kan je helpen om uw gedachtens en gevoelens te verhelderen en gedrag effectiever te maken. Negatieve ervaringen in het verleden kunnen leiden tot onhandige automatische reactiepatronen in het heden. De psychociaal therapeut kan helpen om binnen een veilige, effectieve therapie omgeving nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe patronen aan te leren. Binnen de therapie krijg je ruimte om jouw verhaal te doen, waarbij je geholpen wordt om beter bewust te worden van gevoelens, overtuigingen en functioneren.


Wanneer naar een psychosociaal therapeut?

Er zijn verschollende redenen om een psychosociaal therapeut te bezoeken.

Deze vorm van therapie kan effectief zijn bij eetproblemen, burn-out, trauma's, depressieve klachten, faalangst, somatische klachten zonder medische oorzaak, rouw- en verliesklachten.

Het doel is om jou te ondersteunen bij herstel, gebaseerd op veiligheid, wederzijds vertrouwen en vrijwilligheid.


Kwalificatie psychosociaal therapeut

Een gekwalificeerd psychosociaal therapeut beschikt naast een post-hbo opleiding psychosociale therapie over een diploma van een geaccrediteerde hbo-/wo opleiding. In mijn geval beschik ik over een HBO diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening (diploma sinds 2003). Na het behalen van de post-hbo psychosociale therapie (verwachting; juni 2024) zal ik mij inschrijven bij een beroepsvereniging zodat de therapie gedeeltelijk vergoed kan worden bij de zorgverzekeraars.


Wat kan je van mij verwachten als psychosociaal therapeut?


Heb je regelmatig last van eetbuien? Of kun je juist niet eten door stress? Dikwijls zijn er onderliggende redenen, zoals weinig zelfvertrouwen, perfectionisme, verdriet, eenzaamheid, moeheid, rouw etc. Een dieetadvies in combinatie met psychosociale therapie is dan het meest effectief. Als het gaat om de combinatie dieetadvies en psychosociale therapie, dan zal ik afstemmen met jou wat wenselijk is. Het kan zijn dat het wenselijk is om eerst dieetadvies te geven, met daarbij een voorbeelddagmenu waarmee je aan de slag kunt en daarna psychosociale therapie in te zetten. Waarmee we dan je gedachten verhelderen, samen onderzoeken welke gevoelens je ervaart en kijken hoe je je gedrag effectiever kunt maken. 


Ook wanneer er geen behoefte is aan dieetadvies; kan je bij me terecht met stressklachten, angst, verlies en rouw of depressieklachten etc. Ook dan onderzoek ik gtaag samen met je welke gevoelens je ervaart en hoe je je gedrag effectiever kunt maken.


In 2003 heb ik mijn HBO studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener behaalt. Ik heb in de jaren na mijn studie veel werkervaring opgedaan in het begeleiden en coachen van mensen op verschillende levensgebieden. Voor het aanbieden van therapie in mijn praktijk volg ik momenteel de Post Hbo opleiding Psychosociale therapie. Je kunt al wel bij me terecht voor Psychosociale therapie. Omdat ik nog in opleiding ben tot Psychosociaal therapeut, is er nog geen vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering en hanteer ik een aangepast tarief, zie kopje tarieven.